Sorry, no posts matched your criteria.

Ezeket kövesd mindennap

  Egy nap az életünkben nem tűnik soknak, ám mégis rengeteget jelent. Mind, mind számít, mindennap tanulsz valamit; akár jóról, akár rosszról legyen szó. A pillanatok, amik körül vesznek tesznek azzá, aki vagy.
Mindig törekedj arra, hogy a lehető legtöbbet hozd ki az életedből, s hidd azt, hogy ha jól cselekszel, csupa jó fog körül venni.

1.Tervezz előre 

Legalább néhány órát minimum. Mikor reggel felkelsz, az ébresztő kávéd alatt gondold át a napodat. Nem kell másodpercre beosztani mindent, de legyen egy vázlatod. Jó, ha felkészülsz mindenre, még a naptól várható akadályokra, és így semmi sem érhet váratlanul. Így előre tudod, mit kell kiküszöbölnöd. Ha tudod, hogy hétfő van és a főnököd ekkor ideges szokott lenni, legalább felkészülsz rá lelkileg. Ha tudod, hogy hatalmas a forgalom, amíg a gyereket elviszed az iskolába, akkor hamarabb elindulsz pár perccel és akkor agybaj nélkül beértek a célba.  

2. Sétálj nagyokat.

A mozgás elengedhetetlen alkotóeleme az életnek. Ha arra nincs időd, hogy naponta GYM-be menj, mert az alsó hangon egy három, négy óra hossza, akkor legalább sétálj. Sok időbe nem kerül, mégis tettél valamit az egészségedért. Plusz remek alkalom arra, hogy egyedül legyél. Ilyenkor senki sem zavar meg a gondolataiddal. A friss oxigén jót tesz az agyadnak, így felfrissülve tudod tovább végezni a napi teendőidet. Végül, ám nem utolsó sorban a természet jót tesz a lelkednek. Ha van rá lehetőséged, menj olyan úton, ahol valami szépet látsz – legyen ez egy park, vagy csak egy kis utca, ahol van egy szép fa.  

3. Vedd elő a kreatív oldalad.

A lelkednek hatalmas szüksége van arra, hogy boldoggá tedd. Legyen ez egy jó könyv, amit olvasol vagy esetleg vagy esetleg te magad írj, rajzolj, fess, vagy ami éppen örömmel tölt el. Hidd el, ha ápolgatod magad, azt fogod észre venni, hogy sokkal több energiád van olyan cselekvésekhez, amikhez nem nagyon volt kedved – a kötelező dolgokhoz. Ellensúlyozni kell mindig; ahol kevesebb az energia, ott pótolni kell valami mással.  

4. Mindennap legyen (legalább egy) jó cselekedeted

Legyél kedves. Ha egy öreg nénit látsz a zebránál, akinek egyik kezében a gurulós szatyor, másikban meg egy nehéz  táska van, rohanj oda és segítsd át a túloldalra. Neked nem nagy dolog, neki viszont időt és fölös energiát spóroltál. Az egész nem tart tovább egy percnél, mégis tettél valamit a világért. Ha csak eggyel több ilyet teszel naponta az előzőhöz képest, akkor egyre jobb emberré válsz. Keresd ezeket a lehetőségeket, és majd az élet meghálálja neked.  

5. Olvass minél többet.

Régen nem szerettem olvasni, bevallom hősiesen. Mindig olyanokat tukmáltak ránk, amik nem érdekeltek minket – az osztálytársaimat és engem. Ezzel elérték azt, hogy egészen felnőtt koromig nem érdekelt az olvasás. Aztán rájöttem, hogy olyan könyveket is a kezembe vehetek, amik lekötnek, amik számomra jók. Ha ugyanígy gondolkodsz, akkor kérlek, vegyél a kezedbe akár csak egy újságot kezdésnek. Egy héttel később mondjuk egy rövidebb novellát. Hidd el, annyi nagyszerű történet, érdekes dolog van a könyvekben, hogy szavakkal ki sem tudom fejezni. Ha pedig olvasós fajta vagy, akkor ezt a pontot nem kell megmagyaráznom.  

6. Hallgasd egy picit a csendet.

Mindennap keress egy pár percet – legalább –, amikor el tudod csendesíteni az elmédet, amikor senki sem zavar. Hallgasd a saját gondolataidat, értékeld át a napod addigi részét, és hallgasd a világ alapzaját. Nem kell állandóan a TV-n, telefonon csüngened, csüngj egy kicsit a gondolataidon. Olyan dolgokat fogsz észre venni – magadon és a világon egyaránt –, amit eddig talán még soha.  

7. Eddz, amennyit csak tudsz.

Ahogy az imént említettem, a mai rohanó világban nem mindig van időnk több órás kondihoz – ha igen, az persze remek. Ha mást nem, napi félórát, órát szánj egy kis mozgásra. Neked nem sok idő, viszont a testednek nagyon sok jót teszel vele, s meg fogja hálálni.  

8. Elmélkedj az elmúlásról.

Tudom, ez nagyon morbidul hangzik, de gondolj bele, ha csak néha-néha emlékezteted magad elmúlásra, annál jobban fogod értékelni a jelent és amid van. Rájössz, hogy nem élsz örökké és amit elterveztél, amikről álmodsz, mind, mind arra vár, hogy tegyél értük. Ne pazarold az energiát a kifogásokra, hanem cselekedj! A mostban élünk, nem a múltban, tessék hát minden tőled telhetőt megtenni azért, amire vágysz. Tölts minél több időt szeretteiddel, mert sajnos ők sem élnek örökké, és később bánni fogod, hogy miért nem voltál velük többet. „Át kéne szaladnom anyámhoz munka után, de túl fáradt vagyok. Majd holnap.” Nem, nem, nincsen kifogás. Menj el és látogasd meg, sosem tudhatod, hogy lesz-e holnap.  

9. Ne nyúlkálj mindig a telefonodért.

Van, hogy hamarabb megérkezel valahova, s néhány percet várnod kell. Egyből előhúzod a telefonodat. Gondolj bele, milyen lenne, ha nem lenne többé telefonod. Csak ott ülnél, ahol vagy és fel tudnád mérni a terepet, esetleg megismernél valakit, aki ugyanabban a váróban van. Vagy fel tudnál készülni arra agyban, ami éppen vár ott rád. Hagyd csak azt a készüléket csücsülni a zsebedben, elvan ott. Neki is szüksége van arra, hogy olykor hiányozzatok egymásnak.  

10 .Mindent köszönj meg.

Még azt is, ha neki mész egy ajtófélfának. Tekints mindenre tanítóleckeként. „Lehet, hogy azért mentem neki, mert valami sokkal rosszabb várt volna rám. Megköszönöm, hogy csak ennyi bajom lett.” Természetesen a jókért is legyél hálás; családodnak, barátaidatnak fejezd ki olyan gyakran, amennyire csak tudod, mennyire boldog vagy, hogy az életedben vannak. Legyél hálás az ételért, italért, amiket mindennap magadhoz vehetsz, hogy tető van a fejed fölött. Lehet, hogy  ezeket automatikusnak vesszük, ám sosem biztos és végleges semmi.  

11. Gondold át a napod.

Mielőtt lefekszel aludni, értékeld át a nap történéseit. A jókért mondj hálát, ugyanígy a rosszakért. A jók feltöltöttek, a rosszak tanítottak valamit. Ha van olyan esemény, amit bánsz, gondold át, hogyan fogod jobban megoldani, amikor ilyet kapsz újból az élettől.  

12. Aludj legalább napi nyolc órát.

Amennyire szükségünk van a mozgásra, ugyanúgy elengedhetetlen, hogy mozdulatlanságra is. Az agyad ilyenkor kikapcsol és feldolgozza a napodat. A pihenés elengedhetetlen, ez tart minket életben. Hallom sokszor: „Majd alszunk a sírban.” Baromság. A nem alvás fog hamarabb odavezetni. Rengeteg energiát kapsz az alvástól, így használd ki ezt nap, mint nap.