Sorry, no posts matched your criteria.

A pszichológia és a szerelem

Sokan azt hiszik, a szerelmet nem lehet befolyásolni.

Ha valakinek nem vagy az esete, akkor nincs mit tenni. Ezzel nincsen semmi baj, ha mondjuk te is így gondolod, mert elég sokan hisznek abban, hogy a sors irányítja a szerelmi életünket. Sokan vallják, hogy a szerelem egy olyasvalami, ami belőlünk fakad és nem lehet manipulálni. Több évnyi kutatómunka azt bizonyítja, hogy természetesen lehet befolyásolni, csak meg kell tanulni. A szerelem pont olyan, mint a többi pszichés érzésünk: félelem, stressz, féltékenység, önsajnálat, szorongás. Ezek mind-mind irányíthatóak. Csak azért hisszük, hogy a szerelem nem, mert ezt tanították nekünk, ezt szoktuk meg. „A szerelem csak úgy megtörténik, ha a sors úgy akarja.” Hát nem!
A megfelelő tudással irányíthatod, hogy kibe szeretsz bele, illetve ki beléd. Nem fogom azt írni, hogy „Ez a tuti, ez mindenkinél bejön, nálad is fog!” Talán nem lesz 100%-os a siker, azonban akkor is tanulsz valamit és tudod fejleszteni a csáberődet. Ha csak egy kicsit is tudsz hozzátenni ahhoz, amit most tudsz, akkor már nyertél.

A szerelem pszichológiai háttere:

Mindannyiunknak van egy listája arról, hogy mit várunk el a szerelemtől. Elvárások, amik miatt nem feltétlenül tudjuk meglátni a másik fél valódi lényét. Ha a széles vállat és kidolgozott testet szereted, valószínűleg nem fogod meglátni a kissé duci srácot. Ha valaki nem felel meg egy vagy több listaelemnek, akkor már egyből a kukába dobod, és maximum csak barátok maradtok. Mindenki listája más. Ezek attól függenek, hogy mi(k) a(z):
 • Értékrended
 • Hiedelmeid
 • Múltbeli tapasztalataid
 • Háttered
 • Előző kapcsolataid
Pontosan ezért fog egy kedves barátod beleszeretni abba a fiúba, akit te már egyszer a kukába dobtál és/vagy barátként tekintesz rá. Az ő listája más volt, mást várt el. A lista egy részét azonban nem tudatosan mi választjuk, hanem az agyunk. Pont ugyanígy, most azt mondod az agyadnak, hogy ezt az írást olvassa, akkor úgy is tesz. Nem tudatosul benned, hogy olvasol, hanem csinálod – ahogy egyszer tanultad. Ezért mondhatjuk, hogy a tudatalattink felelős azért, hogy kibe leszünk szerelmesek. A kis piszok, mi? Szóval a szerelemnek az ég egy adta világon SEMMI köze a sorshoz. Mindenről a tudatalattink tehet, ő választ. Ő az, aki megtanulta a listát, aki veled nőtt fel és az előbb felsoroltak alapján megtaníttatta veled, hogyan és kibe szeress. Sokszor pontosan ezért nem tudjuk megmagyarázni, miért szerettünk bele valakibe – erről később.

Nekem is van egy listám és a példa kedvéért leírom.

Két komoly, és néhány kevésbé komoly kapcsolaton vagyok túl, 31 éves múltam. 2009-ben végeztem a Nyíregyházi Egyetemen. A kiszemeltem legyen…
 1.  Tanult, legalább olyan szinten, mint én – Bachelors. A magasabb szint még jobb.
 2.  Szőke, kékszemű.
 3.  Okos. Nekem ez szinte mindennél fontosabb. A buta srácoktól egyszerűen kiszaladok a világból.
 4.  Tájékozott, kíváncsi. Tudjon mindenről (is) mindent (is). Nem baj, ha valamit csak felszínesen ismer, de legalább halljon róla. Ha mégsem, legyen befogadó az új dolgok megismerésére.
 5.  Elfogadó azzal kapcsolatban, hogy van egy fiam és szeresse. Egyedülálló anyuka lettem két éve, így én már csomagban érkezem. Nem akarom egyből a gyermek pótapukáját keresni, vagy bárkire ráerőltetni, de azért konszolidáltan álljon a témához.
 6.  Tisztelettudó. Én akarok lenni a királynője, akit a tenyerén hordoz, cserébe ugyanezt adom: ő lenne a királyom.
 7.  Talpig férfi. A kisfiúkból kinőttem, köszönöm. Olyan férfi legyen, aki ki tudja belőlem hozni a nőt.
 8.  Humoros.
Szóval magamból kiindulva; most megismerkednék egy olyannal, aki barna hajú, szemű, valószínűleg már kuka lenne. Lehet, hogy a másik hét pontnak megfelelne, azonban én gondolkodás nélkül elküldeném. (Most belegondolva, jó hülye vagyok, mi?) Egyszerűen egy nem szőkével nálam nem indul be a kémia.

Hogyan manipuláld azt, hogy valaki viszont szeressen:

 1. Készíts először is egy kis kutatást és tudd meg, neki mi a listája, s ennek igyekezz megfelelni.
2. Teljesítsd a be nem teljesült kívánságait: ha valaki társat keres, általában olyat szeretne, aki nagy vonalakban olyan, mint ő. Az erősségeik egyezzenek, azonban a gyengeségeik ne. Például, ha én vicces vagyok, olyat keresek, aki szintén az. Viszont, gyakran türelmetlen vagyok, így szeretnék valaki olyat, aki a türelem mintaképe. 3. Addig próbálkozz nála, amíg bírod. Ha úgy érzed, valakinél túl sokáig a sötétben tapogatóztál, akkor hagyd inkább a francba. Persze, küzdeni kell a szerelemért, de van egy határ, amikor már azt gondolod, hogy az egész a terhedre van és zsákutca lesz. 4. Nagyobb esélyed van, ha valakit egy gyengébb állapotában ostromolsz. Amikor valakivel valami rossz történt, akkor ki van éhezve a törődésre és gondoskodásra. Ilyenkor remek támasza lehetsz. Érezni fogja felőled a bizalmat. 5. Használd a közös kapcsolatokat, ha vannak. Úgy programozták az agyunkat, hogy ami ismerős az megbízhatóbb. Nem jobb mondjuk a legjobb barátnőd bátyjával összejönni, mint egy Gipsz Jakabbal a diszkóban? (lehet, hogy rossz példa volt, mert barátnőd bátyja rusnya, de remélem, érted a lényeget) 6. A szavak ereje: minél többet ismételsz valamit, annál jobban elhiszed. Ha mindennap azt mondod magadnak, hogy szép vagy, akkor azt az agyad egy idő után elhiszi. Ugyanígy a párválasztásnál: ha sokat mondogatod valakinek, hogy te vagy a nyerő és nálad nincsen jobb, akkor azt bizony el fogja hinni. Természetesen itt sem kell a ló túloldalára esni, ám egy próbát megér párszor a srác/lány agyába ültetni a bogarat. 7. Intézd úgy, hogy pozitív dolgokat társítson hozzád.  

Létezik szerelem első látásra?

Természetesen! Ha meglátsz valakit és az minden listaelemednek megfelel, akkor az agyad egyből küldi a jelzést és szerelmes leszel egyetlen pillanat után. „De ha eddig meg sem szólalt – kérded –, honnan tudom, hogy mindennek megfelel-e?” Mert az agyad mindent leszúr a testbeszédből – ilyen egyszerű. Ahogy néz, ahogy jár, a tudatalattid tudja, hogy „Ez bizony jó alapanyag, ez nekem kell!” Esetleg emlékeztet valakire, akihez szép emlékeket társítasz. Általában követjük a mintát és olyanokba szeretünk bele, mint a múltbéli szerelmeink. Szóval, ha valaki emlékeztet az egyik exedre, te talán észre sem veszed, ám az agyad igen. Ilyenkor van az, hogy szerelmesek leszünk valakibe, de fogalmunk sincs, miért. Na, hát ezért!  
fotó:Daniil Kuželev